2015. augusztus 5., szerda

28. hét

Ezen a héten folytattam az újonnan megkezdett tudományos cikk fordítását Azt döntse el az angolul jól tudó olvasó, hogy milyen minőségben fordítottam őket, de talán jól. A fordításhoz szótárnak most a https://translate.google.hu/?hl=hu#en/hu/awareness oldalt használtam, ahol a szavak angol és magyar megfelelőinek belinkelt hangfájljait is mindig többször meghallgattam gyakorolva a kiejtést. Továbbá a lefordított mondatokat egészben is visszahallgattam és visszamondtam most is a http://www.ivona.com/ oldalon. Illetve folytattam a http://www.asknature.org/ oldalon, amely angol nyelvű, mérnöki tervezéshez felhasználható, természeti analógiákat tartalmazó adatbázis, a természeti analógiák fordítását, amit majd saját műszaki terveimhez szeretnék felhasználni egyszer. Végül ezen a héten elkezdtem a magyarról angolra való fordítás gyakorlását is, amihez a http://www.linguee.hu/ oldalon lévő fordításadatbázist használtam fel ahonnan magyar nyelvű mondatokat másoltam ki véletlenszerű kiválasztással, majd azokat angolra fordítottam végül az eredményt összehasonlítottam az adatbázisban lévő megfelelő angol fordítással. Alul cím és a link mutatják, hogy melyik fordítás melyik internetes forráshoz tartozik.

Comparison of Emerging Manufacturing Concepts

In a bottom-up process, the units’ actions cumulate and manifest in an operation of the whole system. Egy alulról felfelé építkező folyamatban az egységek akciói felhalmozódnak és ez kimutatható az egész rendszer működésében.

BMS uses these parallels in manufacturing to put forward modelling concepts and applications. A BMS felhasználja ezeket a párhuzamokat a gyártásban előterjesztve modell koncepcióit és alkalmazásait.

http://www.asknature.org/

The fins of many fish, including gurnards and sea-robins, taste potential food using taste buds located on their tips. Sok hal beleértve a morgóhalakat és a morgóhalféléket uszonyaikkal ízlelik meg potenciális zsákmányaikat az ízlelőbimbók az uszonyok csúcsain találhatók.

The mormyrid electric fish communicate during courtship using electrical displays by varying waveform and pulse intervals. A csőrösszájú elektromos hal az udvarlás alatti kommunikációhoz elektromos jelzést használ hullámformák variálásával és időközönkénti impulzusokkal.

http://www.linguee.hu/

Uniós szinten már több, az Ügynökség vagy a Bizottság által kezelt adatbázis és portál is tájékoztatást nyújt a gyógyszerekről: ezek többek között gyógyszerek és klinikai kísérletek adatbázisai, mint például a ritka kórképek és a ritka betegségek gyógyszereinek Orphanet portálja8 . At EU level already more managed by the Agency or the Commission database and portal also it provides information from the medicines: these include databases of medicines and clinical trials such as the Orphanet portal of medicines of rare diseases and rare illness. Az adatbázisban lévő változat: Information on medicinal products is already provided at Union level by several databases and portals managed by the Agency or the Commission concerning inter alia medicinal products and clinical trials, such as the Orphanet portal for rare diseases and orphan drugs8 .

Amennyiben az Unió bizonyos szőlőtermelő övezeteiben az éghajlati feltételek azt szükségessé teszik, az érintett tagállamok megengedhetik a friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben levő újbor és a 63. cikk szerint osztályozható borszőlőfajtákból előállított borok térfogatszázalékban számított természetes alkoholtartalmának növelését. If certain wine-growing zones of the Union the climatic conditions make it necessary the Member States concerned may allow the fresh grapes, the grape musts, partially fermented grape musts and still in fermentation new wine and classified in accordance with article 63 wines produced from wine grape varieties calculated by volume increasing the natural alcohol content. Az adatbázisban szereplő változat: Where climatic conditions have made it necessary in certain winegrowing zones of the Union, the Member States concerned may allow to supplement the natural alcoholic strength by volume of fresh grapes, grape must, grape must in fermentation, new wine still in fermentation and wine obtained from wine grape varieties classifiable according to Article 63.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése